Δευτέρα, 02 Απριλίου 2007 12:03

.............Έτσι απλά

Ετοιμαζόμουνα το Πάσχα να κατέβω στο χωριό.

Οσο περνούσαν οι μέρες μ’έπιανε μια αγωνία , γιατί ήθελα τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα να γυρίσω πίσω. Ειχαν φτάσει διάφορες  πληροφορίες στ΄αυτιά μου , οτι κάποιοι εκει πέρα, λεει , ετοιμάζουνε  μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας  και οτι εχουν σκόπο να κλείσουν τον εθνικό δρόμο και απο τα δυο ρεύματα . Αμάν, καλά και εγω πως θα φύγω.

Για να μην χαλάσω τις διακοπές μου  οπλίστηκα  με υπομονή και τη Δευτέρα φεύγω πρωι απ΄το χωριο για να προλάβω τα χειρότερα.

Κατα τις 9 το πρωι φτάνω στην Αρτα παίρνω μια φραπεδιά για το δρόμο και ξεκινάω προς τα εξω. Εκει στο στρατόπεδο Παπακώστα στήνανε μια εξέδρα για τα καθέκαστα. Σταματάω απο περιέργια και ρωτάω τον πιο ψηλό απο ολους. Τι γίνεται εδω ρε παιδιά. Καλά δεν τ’άμαθες, εδω βούιξε ολη η Αρτα,,καθημερινά στο ραδιόφωνο ακούγεται μια μπάσα και βραχνή φωνή με ολο πάθος να καλεί τον κόσμο σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο φράγμα Αγ.Νικολάου στον Άραχθο. Ειναι και μια γυναικεία  φωνή συμπληρώνει ο αλλος, αυτη μάλλον πρέπει να ειναι ηθοποιός γιατι μιλάει ωραία και σωστά.

 

Ωπα λέω, εδω είμαστε.Τι κάνουμε τώρα ,φεύγουμε η μένουμε. Κάτι θυμήθηκα απ’τα παλιά και η ζυγαριά έγυρε στο μείνω εκεί. Χωρίς να το πολυσκεφτώ άραζω σε μια άκρη και παρακολουθώ τα γεγονότα.

 

 Σε λίγο έρχεται και η μικροφωνική, στήνουνται οι πάγκοι με τα μπλουζάκια και τα καπέλα, πιο π’ερα η γραμματεία και ολα ειναι έτοιμα.Περνώντας η ωρα άρχισε να μαζεύεται κόσμος ,στήνωνται το πανό δεξιά- αριστερά με συνθήματα,ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΑΧΘΟ, ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ κλπ. Μια δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι σε έξελιξη. Μηνύματα συμπαράστασης για τον δίκαιο αγώνα έρχονται  απο ολους τους φορείς της Αρτας, απο ολα τα χωριά των Τζουμέρκων, μεχρι τα Γίαννενα και την Πρέβεζα.Αδελφότητες, σωματεία σύλλογοι, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι,βουλευτές της περιοχής μας, επώνυμοι και ανώνυμοι πολιτευτές, δίνανε το δικό τους πάρον.

Πρώτος και καλύτερος ο νόμαρχης Άρτας που πήρε και το λόγο για εναν σύντομο χαιρετισμό.Ηταν πολύ καλός , μπράβο του.

Απ΄τα μικρόφωνα ακούγονται συνέχεια συνθήματα και ανακοινώσεις. Δυο φώνες γνώριμες ,δένουν μεταξύ τους, και δίνουν το δικό τους πάθος και παλμό. Κόσμος  πολύς, εκατοντάδες, ειναι ολοι εκει με διάθεση να φωνάξουν να σταματήση το έγκλημα που παει να γίνει στον Άραχθο.

 

Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι αρμόδιοι, φράγμα στον Αγ.Νικόλαο δεν πρόκειται να γίνει  και αν τολμήσουν και κάνουν προς τον ανήφορο θα τους πάρουμε με τα λθάρια ,λεει μια γιαγιά  χαριτολογόντας. Δημάκη,Δημάκη παρε τ’αφεντικά σου και δρόμο απ’εδω, ακούγεται απ’τα μικρόφωνα.

 

Αυτό ηταν, μπήκα και εγω στο χόρο,και αίσθάνθηκα οτι μόνο ετσι μπορούμε να καταφέρουμε κάτι. Μια λαίκη πρωτοβουλία εξω απο κόμματα και σκόπιμοτητες μπόρει να μας δέσει μεταξύ μας , να μας κάνει πιο δύνατους, να σηκώθουμε απο την πολύθρονα και τα πολυτελή αυτοκίνητα και να γνωρίσουμε τους διπλανούς μας. Μόνο ετσι μπορούμε να αγωνιστούμε για τα προβλήματα της περιοχής μας, που δεν είναι και λίγα. Το φράγμα Αγ. Νικολάου ειναι το μεγάλο μας πρόβλημα, αλλα δυστυχώς έπειται και συνέχεια. Το είπαν ολοι με μια φωνή, δεν θέλουμε ούτε μεγάλα ούτε μικρά φράγματα στο ποτάμι μας και σε κανένα ποτάμι της Ηπείρου. Να μας αφήσουν ήσυχους και θα βρούμε εμεις τον τρόπο για να αναπτύξουμε την περιοχή μας. Η συγκέντρωση ολο και δυναμώνη, εξακόσια άτομα και βάλε, δεν ειναι και λίγα αν σκεφτεί κανείς την μέρα που έγινε και τα ξενύχτια των προηγουμένων ημερών ( γιορτές ηταν να μην γλεντήσουμε και λίγο ). Κατά το μεσημέρι- αφού ειπώθηκαν διάφορα απο μικροφώνου που ηταν ολα σωστά και χρήσιμα για την ενημέρωση του κοσμου, διαβάστηκε το ψήφισμα της επιτροπής για την προστασία του Αράχθου που χειροκροτήθηκε δεόντως και κλείστηκε ο δρόμος συμβολικά  με την ανοχή και υπομονή των οδηγών.Δώσαμε την υπόσχεση οτι θα είμαστε πάλι ολοι μαζί (γιατί σ’αυτόν τον αγώνα δεν περισεύει κανείς ) στο επόμενο κάλεσμα της επιτροπής  οπου και οταν χρειαστεί, γιατι ο αγώνας δεν τελειώνει εδω. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ  ΠΙΣΩ. Μάζεψα της σκέψεις και τους προβληματισμούς μου και πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Σκεφτόμουνα με καμάρι πως θα λέω στα παιδιά  μου και στα εγγόνια μου , κάποτε , πως σ’αυτον τον αγωνα ΗΜΟΥΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ.

                                                                          Το τρίτο μάτι

  • Το τρίτο μάτι: Το τρίτο μάτι, τεύχος 157, Απρ. 2007

Ο νερόμυλος του Κρυονερίου

Ο νερόμυλος του Κρυονερίου

Ο Νερόμυλος δημιουργήθηκε το 2000 απο τον...

"Το ζεύκι"

Παρουσίαση ταβέρνας "Το ζεύκι" στον Βαθύκαμπο Άρτας    

Άραχθος Χαγιάτι

Άραχθος Χαγιάτι

Το Ξενοδοχείο ''Άραχθος Χαγιάτι'' βρίσκεται στην Φτέρη...

Οινοποιείο Κώστα Βασιλείου

Οινοποιείο Κώστα Βασιλείου

Επισκεφθήκαμε το οινοποιείο του Κώστα Βασιλείου στον...

Καφενείο πλατείας Ναζαίων Κώστα Καλιακάτ…

Καφενείο πλατείας Ναζαίων Κώστα Καλιακάτσου

Τις Απόκριες επισκεφτήκαμε και εμείς το καφενείο...

kalesma