Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016 21:14

Συνέντευξη-Συζήτηση για το ampari.gr

της Πέπης Μπαλαούρα

 

Το ampari.gr για το οποίο έχουμε μιλήσει και στο παρελθόν σε παλιότερο φύλλο της εφημερίδας μας,  αποτελεί το πρώτο ηλεκτρονικό κατάστημα με προϊόντα αποκλειστικά από την Ήπειρο. Κυκλοφόρησε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2015 και είναι δημιούργημα των χωριανών μας, του Κώστα Τσιβόλα και της Έλενας Σφήκα από το Κρυονέρι. Με μια απλή περιήγηση διαπιστώνει κανείς ότι δεν πρόκειται για κάτι απλό και συνηθισμένο.

 

Το ηλεκτρονικό τους κατάστημα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα είδη άγνωστα προς το ευρύ κοινό. Μια πρόχειρη περιήγηση φέρνει αμέσως στο φως διαμάντια της ηπειρώτικης γης. Πέρα από τα διάφορα προϊόντα, σχεδόν καθημερινά αναρτώνται απλές  και εύκολες συνταγές που μπορεί να επιχειρήσει ο οποιοσδήποτε!

 

Δεν έχετε λοιπόν παρά να το επισκεφτείτε αλλά και να παρακολουθείτε καθημερινά τα νέα από το Αμπάρι στην αντίστοιχη σελίδα στο facebook: ampari.gr

 

Πάσχα λοιπόν 2016 και αποφασίζουμε, πίνοντας καφέ κάτω από τον πλάτανο  με τον Kώστα και την Έλενα να μεταφέρουμε αυτή μας την συζήτηση-διάλογο  για το ampari.grκαι στον Άραχθο και να δημοσιευθούν  έτσι τα όσα ειπώθηκαν και που αξίζει πιστεύω  να μοιραστούν.

 

Λίγα λόγια για τον Κώστα και την Έλενα:

Η Έλενα, έχει σπουδάσει Οικονομικά. Για αρκετά χρόνια εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα και αυτό που την περιγράφει  πολύ είναι η αγάπη της για το χωριό.

Ο Κώστας,  είναι απόφοιτος του Πολυτεχνείου και ασχολείται μέχρι και σήμερα με το αντικείμενο των σπουδών του. Αυτό που περιγράφει έντονα τον Κώστα είναι μια διαρκής τάση για αναζήτηση νέων ιδεών.

 

Πόσο καιρό πριν ζυμωνόταν η ιδέα για το Αμπάρι όπως το βλέπουμε σήμερα;

Το Αμπάρι προτού  γίνει πραγματικότητα, δουλευόταν 1 με 1,5 χρόνο. Η πρώτη μας σκέψη ήταν η δημιουργία ενός μπακάλικου στο χωριό με αποκλειστικά τοπικά προϊόντα. Καταλήξαμε στο Αμπάρι γιατί με αυτή του την μορφή απευθύνεται σε πολύ περισσότερο κόσμο.

 

Πώς έχει το Αμπάρι  διαφοροποιήσει την σχέση σας με τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγή σας, την Ήπειρο αλλά και πιο ειδικά το χωριό;

Πολύ θετικά και διαρκώς προς το καλύτερο. Ερχόμαστε  σ’ επαφή με νέους ανθρώπους. Η εκτίμησή μας προς την Ήπειρο, προς τους ανθρώπους της και προς τον αγώνα των ανθρώπων αυξάνει συνεχώς.  Ή Ήπειρος είναι μια κλειστή κοινότητα την οποία απολαμβάνουμε να ανακαλύπτουμε.  Αυτό που ουσιαστικά κάνει το Αμπάρι είναι να «εξάγει» το χωριό στην πόλη. Η προσπάθεια αυτή, δηλαδή η δημιουργία αυτού του ηλεκτρονικού καταστήματος, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο χωριό χωρίς αυτό να είναι μίζερο. Το μεγάλο πλεονέκτημα ενός ηλεκτρονικού καταστήματος είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει και μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα, γιατί όχι και από το χωριό!. Αυτό σαφώς απαιτεί θέληση και ασταμάτητο αγώνα από εμάς. Πιστεύουμε ότι ο στόχος μας είναι εφικτός!

 

Που θέλετε να φτάσει πραγματικά το Αμπάρι;

Η φιλοδοξία μας είναι διπλή.  Πρώτη επιθυμία μας είναι το Αμπάρι κάποια στιγμή να εξάγει τα προϊόντα του. Έπειτα, αυτό που μας ενδιαφέρει  πολύ είναι να δημιουργηθεί κάτω από το Αμπάρι ένας μεγάλος σύνδεσμος ας το  πούμε έτσι  και να συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμεις των παραγωγών ηπειρώτικων προϊόντων μαζί. Θέλουμε να συγκεντρωθούν όλες οι ξεχωριστές προσπάθειες σε μία κάτι το οποίο πιστεύουμε ότι μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερα από όσα  μπορεί να να κάνει ο καθένας ξεχωριστά  μόνος του. Όπως μας είπε και μια παραγωγός «δεν έχει νόημα να έχει ο καθένας το μαγαζί του, το μαγαζί όλων των παραγωγών της Ηπείρου θα είναι το Αμπάρι!».

 

Πώς ακριβώς ξεκινήσατε να ψάχνετε τα τοπικά προϊόντα;

Τον Σεπτέμβριο του 2015  ξεκινήσαμε ένα μεγάλο ταξίδι στα διάφορα χωριά της Ηπείρου ψάχνοντας παραγωγούς που θα ήθελαν να συνεργαστούμε. Αρχικά προσπαθήσαμε μέσω φίλων, γνωστών και άλλων Ηπειρωτών να αναζητούμε προϊόντα της Ηπείρου για να γεμίσουμε το Αμπάρι μας! Η Πανηπειρωτική,  λειτούργησε πολύ ευνοϊκά για εμάς  αφού φέτος βάζοντας στο πανηπειρωτικό Πανόραμα έκθεση τοπικών προϊόντων μας έφερε σ’επαφή με πολλούς Ηπειρώτες παραγωγούς και έκανε τη δουλειά μας ακόμη  πιο εύκολη.

 

Ποιες δυσκολίες έχει μια τέτοια διαρκής αναζήτηση νέων ειδών;

Είναι αρκετά δύσκολο καθώς καλούμαστε να ξεθάψουμε τους θησαυρούς από κάθε μικρό χωριό. Στην Ήπειρο υπάρχουν αμέτρητα μικρά χωριά με αμέτρητα επίσης πολύτιμα προϊόντα που είναι θα λέγαμε  θαμμένα   και αυτό που κάνουμε εμείς είναι να αναζητούμε εντατικά τι πολύτιμο παράγει ο κάθε μικρός παραγωγός. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία όλων των μικρών παραγωγών, με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει καλύτερη στήριξη, θα μας οπλίσει με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη να συνεχίσουμε ενώ το σημαντικότερο είναι ότι η προσπάθεια πώλησης  προϊόντων της Ηπείρου θα είναι ολόψυχη.

 

Τι θα θέλατε να βελτιώσετε στο Αμπάρι;

Τα παντα. Φιλοδοξούμε καθημερινά σε διαρκή βελτίωση. Βελτίωση όσον αφορά τα προϊόντα προς πώληση αλλά και την  ίδια την υπηρεσία, το site μας να γίνει όσο πιο εύχρηστο και πρακτικό μπορεί.

 

Τι μπορεί  να αναφέρετε ότι σας δυσκόλεψε στην αρχή ή και τώρα στην λειτουργία  του ηλεκτρονικού σας καταστήματος; Υπήρξε για παράδειγμα γραφειοκρατία ή ας πούμε κάποια  άλλη δυσκολία τεχνικής φύσεως;

Λίγο πολύ είχαμε επαφή με το εμπόριο αλλά και πολύ καλή εξοικείωση με το internet, οπότε δεν είχαμε ούτε έχουμε  κάποια ουσιαστική δυσκολία.  Το γεγονός ότι είμαστε και εμείς από τον ίδιο τόπο, την Ήπειρο, μας βοηθά στο μέγιστο βαθμό αφού συννενοούμαστε και μιλάμε την ίδια γλώσσα με τους συνεργάτες μας. Υπάρχει μεταξύ μας αλληλεγγύη και βαθύτεροι δεσμοί που ενισχύουν την καλύτερη συνεργασία μας. Γραφειοκρατία δεν μπορούμε να πούμε ότι συναντήσαμε και αξίζει να πούμε ότι η φορολογία δεν διαφέρει από ένα φυσικό κατάστημα απλά εδώ η πώληση γίνεται εξ αποστάσεως.

 

Γιατί να επιλέξει κάποιος το Αμπάρι ;

Καλείται κάποιος να επιλέξει  το Αμπάρι γιατί δεν θα βρεί πουθενά αλλού τόσα πολλά ηπειρώτικα προϊόντα συγκεντρωμένα.  Έπειτα με  αυτή τη μορφή του καταστήματός  μας τα αποκτά όπου και αν βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα! Επίσης τα είδη που εκτίθενται προς πώληση είναι αυθεντικά και αγνά όπως τα έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. Τέλος ο καθένας μπορεί να περιηγηθεί στα διάφορα είδη, να τα ανακαλύψει πρώτα με την ησυχία του και αφού καταλήξει, αυτά να φτάσουν στην πόρτα του εύκολα και γρήγορα  χωρίς να μετακινηθεί καθόλου.

 

Μαθαίνει σιγά-σιγά ο κόσμος το Αμπάρι;

Eίμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Το Αμπάρι παρουσιάζει διαρκώς ανοδική πορεία ενώ εμείς ερχόμαστε διαρκώς σ΄επαφή με νέους παραγωγούς πέρα από τις προσδοκίες μας!

 

Η εποχή που βιώνουμε σήμερα πώς επηρεάζει τη δουλειά σας/πώς βλέπετε την εποχή μας;

Το περιβάλλον σήμερα δεν είναι ευνοϊκό για μεγάλες φιλοδοξίες. Βλέπουμε την προσπάθειά μας ανεξάρτητα από τα σημερινά δεδομένα. Το ονειρευόμαστε και θα το κάνουμε! Είμαστε κλασικά ηπειρώτικα αγύριστα κεφάλια. Πιστεύουμε ότι  οι περισσότεροι άνθρωποι πλέον προσπαθούν να βρούν αγνά διατροφικά είδη. Έχουν καταλάβει τον σημαντικό ρόλο για την υγεία  καθώς  επίσης και το πόσο μεγάλο ρόλο διαδραματίζει να επιλέγουν εγχώρια προϊόντα προκειμένου να στηρίξουν την ελληνική αγορά/παραγωγή.

 

Ως κάτοχοι ενός ηλεκτρονικού καταστήματος τι θα μπορούσατε να πείτε σε άλλους που σκέφτονται  κάτι παρόμοιο, τι θα πρέπει ίσως  να προσέξουν;

Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι πλέον εδώ, έχει μπεί στη ζωή μας. Ο καθένας που έχει μια καλή ιδέα μπορεί να το προσπαθήσει. Αυτό που πρέπει να προσέξουν είναι να μην το υποτιμήσουν σαν επένδυση γιατί δεν είναι ασήμαντη. Όπως σε κάθε δουλειά έτσι και το ηλεκτρονικό εμπόριο απαιτεί πολύ κόπο και χρήματα ούτως ώστε η επένδυση να αποδώσει. Αυτό βέβαια που προαπαιτείται είναι η πίστη και η διαρκής προσπάθεια.

 

Πείτε μου γενικά για το Αμπάρι τις σκέψεις σας για το μέλλον:

Πιστεύουμε ότι το Αμπάρι θα δώσει κίνητρο με μία μικρή παραγωγή που δεν έχει ακόμη οργανωθεί έτσι ώστε να μπορέσει να προωθήσει τα προϊόντα της πιο καλά και σίγουρα.

Στην πραγματικότητα δεν έχουμε προορισμό, έχουμε ξεκινήσει ένα ταξίδι χωρίς πυξίδα που δεν τελειώνει.

Ή Ήπειρος είναι πραγματικά ένας πανέμορφος τόπος που αξίζει να τον μάθουν και να τον γνωρίσουν όλοι. Θέλουμε κι εμείς με τον τρόπο μας να βάλουμε ένα λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια.

 

Κώστα και Έλενα προτού κλείσουμε θα ήθελα να μου πείτε ποια προϊόντα επιλέγουν πιο πολύ οι καταναλωτές;

Πιο πολύ επιλέγονται οι διάφοροι τραχανάδες, τα ζυμαρικά, το μέλι, το αλεύρι αλλά και οι πολλές και  πρωτότυπες μαρμελάδες που υπάρχουν στο Αμπάρι μας!

 

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι όλοι οι στόχοι σας να επιτευχθούν και μάλιστα πολύ σύντομα.

Ο νερόμυλος του Κρυονερίου

Ο νερόμυλος του Κρυονερίου

Ο Νερόμυλος δημιουργήθηκε το 2000 απο τον...

"Το ζεύκι"

Παρουσίαση ταβέρνας "Το ζεύκι" στον Βαθύκαμπο Άρτας    

Άραχθος Χαγιάτι

Άραχθος Χαγιάτι

Το Ξενοδοχείο ''Άραχθος Χαγιάτι'' βρίσκεται στην Φτέρη...

Οινοποιείο Κώστα Βασιλείου

Οινοποιείο Κώστα Βασιλείου

Επισκεφθήκαμε το οινοποιείο του Κώστα Βασιλείου στον...

Καφενείο πλατείας Ναζαίων Κώστα Καλιακάτ…

Καφενείο πλατείας Ναζαίων Κώστα Καλιακάτσου

Τις Απόκριες επισκεφτήκαμε και εμείς το καφενείο...

kalesma