Κυριακή, 20 Απριλίου 2008 14:52

Συνέντευξη από την Μαρία Κωνσταντάκη

Η Μαρία κατάγεται από τους Ναζαίους Κεντρικού και ζει μόνιμα στην Αθήνα. Αυτόν τον καιρό μπορείτε να την ακούτε στο ραδιόφωνο 7-10 το πρωί στον Village FM 88,3 και να την βλέπετε στο σίριαλ του ALPHA «Υπέροχα πλάσματα ».

 

Λοιπόν Μαρία πές μας ποιά είναι η σχέση σου με το χωριό;

Όταν είμασταν μικρούλια ερχόμασταν οικογενειακώς το καλοκαίρι στους Ναζαίους. Έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις από αυτή την εποχή. Επειδή και ο πατέρας μου ο Στέφανος και η μητέρα μου η Ντίνα έχουν καταγωγή από
τους Ναζαίους είχαμε δύο σπίτια, με αποτέλεσμα να ανεβοκατεβαίνουμε πότε στην μία και πότε στην άλλη γιαγιά. Όταν είμασταν στην γιαγιά την Σπυριδούλα κάναμε παρέα με τα Χουλιαράκια και όταν είμασταν στην γιαγιά την Ευαγγελία με τα Κωνσταντακάκια Ήταν πολύ ανέμελα καλοκαίρια. Ο παππούς ο Ζήκος μας είχε φτιάξει μια κούνια στην πίσω αυλή και ο παππούς ο Κώστας άλλη μια στην μπροστινή του αυλή !
Θυμάμαι να ταίζουμε το γουρούνι, να βγάζουμε νερό από τα πηγάδια, να φτιάχνουμε χυλοπίτες, να πήζουμε τυρί. Θυμάμαι την γιαγιά να κάνει μπάνιο στο βαρέλι! Κάτι κρύες νύκτες να πηγαίνεις στην εξωτερική (φυσικά) τουαλέτα που ήταν κάτι φοβιστικό. Έναν αγώνα ποδοσφαίρου στο γήπεδο που είναι στον δρόμο από Ναζαίους στο Κρυονέρι. Τη διαδρομή από το ένα σπίτι στο άλλο μέσω ενός μονοπατιού που κατέληγε στην Αγία Τριάδα και που τώρα πια έχει χαθεί από τα βάτα.
 

Για πές μας για την νεώτερη περίοδο

Είχα σταματήσει να έρχομαι παρά μόνο περιστασιακά. Τα τελευταία όμως 6 χρόνια έρχομαι σχεδόν ανελλιπώς κάθε Πάσχα και Αύγουστο. Έχω γίνει φανατική! Το Πάσχα ειδικά το έχω συνδέσει απόλυτα με το χωριό. Είναι μια ευκαιρία να βρίσκομαι με τα ξαδέρφια μου που με συνδέουν πολλά πράγματα. Ακόμη απολαμβάνουμε το ποτάμι είτε με βόλτες είτε με ράφτιν. Σίγουρα όμως το έχω συνδέσει και με την χαλάρωση. Για παράδειγμα φέτος το καλοκαίρι που ήμουν μόνη μου αρχές Αυγούστου, μου χρειαζότανε ! Η αλήθεια βέβαι είναι ότι μετά από λίγες μέρες θέλω και τους ανθρώπους γι’αυτό και θα προσπαθήσω το ερχόμενο καλοκαίρι να έρθω την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου. Μερικές φορές φιλοξενώ και κάποιους φίλους οι οποίοι επίσης γίνονται φανατικοί! Δένονται και με τον τόπο αλλά και με τους ανθρώπους του.
Κατέληξα μετά από χρόνια ότι τελικά είμαι βουνίσια παρά της θάλασσας.

 

 

Στον αγώνα κατά του φράγματος συμμετείχες ενεργά στην διαδήλωση της Πλάκας τον Αύγουστο του 2006. Ποιές είναι οι σκέψεις σου τώρα?


Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικό αυτό που συνέβη! Ο κόσμος, η κινητοποίηση δηλαδή του λαού και το ότι κατάφερε να αλλάξει μία απόφαση που είχε μισοπαρθεί και είχε από πίσω της τόσο μεγάλα οικονομικά συμφέροντα θεωρώ
ότι είναι μία μεγάλη νίκη. Είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα για οποιονδήποτε δίκαιο αγώνα. Όσο για το φράγμα θα ήτανε μία μεγάλη οικολογική καταστροφή για το τίποτα.

 


Σ’έχει απασχολήσει το θέμα ποιο είναι το μέλλον αυτού του τόπου?


Τον τόπο τον κάνουνε οι άνθρωποι. Τα χωριά μας έχουνε καταλήξει μεν να κατοικούνται από τους παππούδες και τις γιαγιάδες αλλά επιστρέφει μόνιμα πλέον η γενιά των πατεράδων μας που μετά την σύνταξη τους ξαναγυρνάνε
στο χωριό. Μία ελπίδα είναι οι νέοι άνθρωποι αν και ελάχιστοι, όπως ο Κώστας Χουλιάρας στους Ναζαίους. Από την άλλη μεριά βλέπω την γενιά μας αν και από την Αθήνα να ενδιαφέρεται για το χωριό οπότε ελπίζω ότι θα συνεχίσει το φαινόμενο της επιστροφής και στις επόμενες γενιές . Οι καινούριοι δρόμοι , τα σπίτια που ανακατασκευάζουν οι γονείς μας όλα αυτά βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
 

  • Του Χρήστου Χουλιάρα: Του Χρήστου Χουλιάρα

Ο νερόμυλος του Κρυονερίου

Ο νερόμυλος του Κρυονερίου

Ο Νερόμυλος δημιουργήθηκε το 2000 απο τον...

"Το ζεύκι"

Παρουσίαση ταβέρνας "Το ζεύκι" στον Βαθύκαμπο Άρτας    

Άραχθος Χαγιάτι

Άραχθος Χαγιάτι

Το Ξενοδοχείο ''Άραχθος Χαγιάτι'' βρίσκεται στην Φτέρη...

Οινοποιείο Κώστα Βασιλείου

Οινοποιείο Κώστα Βασιλείου

Επισκεφθήκαμε το οινοποιείο του Κώστα Βασιλείου στον...

Καφενείο πλατείας Ναζαίων Κώστα Καλιακάτ…

Καφενείο πλατείας Ναζαίων Κώστα Καλιακάτσου

Τις Απόκριες επισκεφτήκαμε και εμείς το καφενείο...

kalesma