Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 18:29

ΙΟΥΛΙΟΣ 2015

Ανταπάντηση στον αγαπητό Πρόεδρο Ένωσης Συλλόγων και Αδελφοτήτων ΔΕ Αθαμανίας.

 

 

    Σαν ένας από τους ..επικριτές της εκδήλωσης του αγιασμού των υδάτων στη γέφυρα Τζαρή ( ο δεύτερος είναι ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδαυγής, που τολμήσαμε θεσμικά και προτείναμε εγγράφως βελτίωση της  εκδήλωσης) οφείλω να απαντήσω για την αποκατάσταση της αλήθειας των αναγραφομένων, σε προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας σας, από τον φίλο Αντώνη Κοντό, σε ότι με αφορά.

    α.  Είναι τιμή για το χωριό μας, τουλάχιστον οι Ροδαυγιώτες έτσι το αισθάνονται,  ο Ιερέας μας να συμμετέχει ή να τελεί τον αγιασμό των υδάτων (με τον ιεροψάλτη του) στην γέφυρα Τζαρή. Επειδή διαδόθηκε και λίγο πολύ το εννοεί στην απάντηση του ο κ. Κοντός,  ΟΧΙ δεν είμαι εγώ αυτός, ούτε κάποιος από το περιβάλλον μου, που πήγε και ζήτησε από την Μητρόπολη να μην παρευρεθεί ο Ιερέας μας στην φετινή τελετή. Αν πρόλαβα, να πάμε μαζί με τον Πρόεδρο στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη να του ζητήσουμε  να επιτρέπει στον Ιερέα μας να τελεί τον αγιασμό. Είμαι υπέρ της εκδήλωσης και όχι υπέρ της ματαίωσης της. Το να αποκαλούμε λοιπόν  ένα Χωριό μικροπρεπές ή έναν άνθρωπο μικροπρεπή  χωρίς στοιχεία είναι ολίσθημα. Πόσο μάλλον αν ο ..ένοχος είναι από άλλο Χωριό.

    β. Δεν πρότεινα να μην διατίθεται τσίπουρο και μεζές, πρότεινα να προηγείται η κατάδυση του Σταυρού και στην συνέχεια η  τσιπουροκατάσταση. Κάθε χρόνο δε προσφέρουμε τσίπουρο.

    γ. Δεν πρότεινα την 11η ώρα να γίνεται η κατάδυση. Πρότεινα ενδεικτικά  την 11.30 αλλά το θέμα ήταν η τήρηση του ωραρίου. Όταν η πρόσκληση έλεγε 12.00 να είναι 12.00 και όχι 13.00, που πάντα άρχιζε η τελετή. Αν τηρηθεί το ωράριο δεν θα κρυώσει ούτε θα πεινάσει ο παππούς….

    δ. Επιμένω, αφού συνδιοργανώνουμε κατά την πρόσκληση, να συναποφασίζουμε πριν αυτής και εκεί να καθορίζονται και οι υποχρεώσεις μας (κοπή δάφνης, στολισμός κλπ) . Είμαστε διατεθειμένοι και επιθυμούμε σαν Χωριό να προσφέρουμε.

    ε. Πιστεύω πως δεν έχουμε ανάγκη νέους επαναστάτες, είμαστε πια ελεύθεροι. Τα μικρόφωνα και οι διαμαρτυρίες δεν έχουν θέση στις θρησκευτικές τελετές, ούτε τα Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

    Τέλος εκείνο που πλήγωσε και εκνεύρισε ένα ολόκληρο Χωριό ήταν η ανακριβής και συκοφαντική  αναφορά στην λιτανεία της Αγίας Παρασκευής. Η λιτανεία (αναπαράσταση θα την έλεγα) γίνεται από το Κακολάγκαδο προς τον ΙΝ της Αγίας Παρασκευής. Οι πιστοί συγκεντρώνονται στην βρύση στο κακολάγκαδο, τελείται Αγιασμός  και στη συνέχεια ψάλλοντας τον Παρακλητικό Κανόνα της Οσιομάρτυρος, πορεύονται προς τον Ναό της Αγίας Παρασκευής  για τον Εσπερινό χωρίς κλαρίνα και τσίπουρα.

    Για του λόγου το αληθές σας προσκαλούμε το απόγευμα της 25ης Ιουλίου.

    Κλείνοντας να γνωρίσω στους αναγνώστες  ότι τόσο οι δικές μου προτάσεις όσο και του Προέδρου του Συλλόγου ( έχουν συζητηθεί και προφορικά) αποσκοπούν στο να συμμετέχουν  κυρίως οι πιστοί των γύρω Χωριών  στον αγιασμό των υδάτων και να μην παρευρίσκονται  τόσοι,  που μπορούν να μετρηθούν  σε μια φωτογραφία. Ο δε λόγος της φετινής  απουσίας  μου ήταν υγείας και όχι εσκεμμένος όπως λέχθηκε.. Ήμουν στο Νοσοκομείο.

Και εδώ κλείνει οριστικά το θέμα απ την πλευρά μου.

                                                     Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία

                                                                  Θεοφάνης Κίτσος