Σάββατο, 28 Μαΐου 2016 18:22

28/05/2016 3η Γιορτή σπόρων και διαγωνισμός παραδοσιακών σκιάχτρων στο Ζεύκι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος, την Κυριακή 22 Μάη και για τρίτη  συνεχή χρονιά,  η 3η γιορτή ανταλλαγής  σπόρων και ο διαγωνισμός παραδοσιακών σκιάχτρων στο Κτήμα Ζεύκι του συγχωριανού μας Κώστα Βασιλείου  στον Βαθύκαμπο.

 

Ο καιρός,  σαν ο καλύτερος σύμμαχος, σχεδόν καλοκαιρινός, ώθησε πολλούς επισκέπτες από την περιοχή μας αλλά και ευρύτερα, με αποτέλεσμα να επιλέξουν την εκδήλωση στο Ζεύκι και τα ορεινά για την κυριακάτική τους βόλτα.

 

Μόλις  έφτανες στο  χώρο, μια ομάδα ανθρώπων, που αποτελούνταν από εκπροσώπους της τοπικής ομάδαςΚιβωτός των Τζουμερκιώτικων σπόρων  ,του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άρτας και  της ομάδας Πελίτι  Περατιάς σε καλωσόριζαν και παράλληλα  διένειμαν σπόρους και φυτά συνοδεία συμβουλών για την ομαλό μεγάλωμά τους. Μαζί  με αυτά μοιράζονταν και ένα πολύ καλά ενημερωμένο φυλλάδιο-αναδρομή στο χρόνο  για το πώς φτάσαμε σήμερα στα μεταλλαγμένα και στους μη γνήσιους σπόρους.

 

Κατά την  διάρκεια της εκδήλωσης, υπήρξε ενημερωτική συζήτηση για τους πολλούς κινδύνους που εγκυμονούν για το περιβάλλον και την ζωή μας  τα μεταλλαγμένα από τους: Χαρά Σαίτη, Κώστα Τσίγκο (Ομάδα Πελίτι Περατιάς) καθώς και από την Χρύσα Σφήκα (Κιβωτός των Τζουμερκιώτικων σπόρων) .

 

Στην συνέχεια της ημέρας, βραβεύτηκαν τα καλύτερα σκιάχτρα από επιτροπή που την αποτελούσαν 6 άτομα τα οποία  σκιάχτρα τιμήθηκαν με κρασιά Ζεύκι!

 

Οι παρευρισκόμενοι, είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν παραδοσιακά ψητά, νοστιμιές του κτήματος, κρασί του Οινοποιείου, να ξεναγηθούν στο χώρο και να προμηθευτούν παραδοσιακά καλούδια, καθώς και να γλεντήσουν ως αργά, όπως και έκαναν πολλοί υπό  τους ήχους των αυθεντικών ηπειρώτικων ακουσμάτων του Κώστα Κωσταγιώργου, Βασίλη Γεραγόρη και της παρέας τους.

 

Και του χρόνου, με ακόμη περισσότερους καθαρούς σπόρους και πρωτότυπα σκιάχτρα!

 

Φωτογραφίες:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο νερόμυλος του Κρυονερίου

Ο νερόμυλος του Κρυονερίου

Ο Νερόμυλος δημιουργήθηκε το 2000 απο τον...

"Το ζεύκι"

Παρουσίαση ταβέρνας "Το ζεύκι" στον Βαθύκαμπο Άρτας    

Άραχθος Χαγιάτι

Άραχθος Χαγιάτι

Το Ξενοδοχείο ''Άραχθος Χαγιάτι'' βρίσκεται στην Φτέρη...

Οινοποιείο Κώστα Βασιλείου

Οινοποιείο Κώστα Βασιλείου

Επισκεφθήκαμε το οινοποιείο του Κώστα Βασιλείου στον...

Καφενείο πλατείας Ναζαίων Κώστα Καλιακάτ…

Καφενείο πλατείας Ναζαίων Κώστα Καλιακάτσου

Τις Απόκριες επισκεφτήκαμε και εμείς το καφενείο...

kalesma